HOME OFFICIAL BLOG Facebook Fanpage Twitter
Blog Contest,Giveaway,Segmen dan lain-lain.: 2013

Saturday, 8 June 2013

Segmen Button Runningman

Assalamualaikum semua.



1.Nama pada Button : Anis Irnis
2.Warna : Biru

Double Big Giveaway by Mohd Zuhri

Assalamualaikum semua.


klik banner

RM100 x 2 by Ong Gedek Guduk
Novel x 4 by Ong Gedek Guduk
Topup RM5 x 2 by Cik Chenta
Topup RM5 x 3 by Cik Nyoo
Topup RM10 x 2 Yeputta Najihah

Hadiah yang sangat gempak kan? Harap-harap ada peluang nak menang!.. ^_^

Due date: 27 June 13

Wednesday, 5 June 2013

Sidebar Berstyle

Assalamualaikum semua.


Preview:

Bagi anda yang nak menampakkan kelainan pada sidebar blog, jom cuba trick ini. Sidebar berstyle versi shadow box. Warna kotak sidebar ini boleh ditukar mengikut citarasa anda. Ikuti tutorial di bawah.

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard >> Design >> Page Element >> Add A Gadget >> Html / Javascript

3) Copy paste kod di bawah pada ruang Html / Javascript tadi
<div style="background: #FFC8E3 repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #990066; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px; -moz-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ; -webkit-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ; "><center></center>

Masukkan kod html widget / banner/ ayat anda / image apa saja yang anda nak letak di sini


</div>
Nota :
Tulisan biru - masukkan kod html gadget yang anda nak letak pada kotak sidebar ini. Contohnya kod chatbox atau apa-apa sahaja. Untuk dapatkan kod widget Follower pula, anda boleh rujuk tutorial ini

FFC8E3 - warna background kotak. Tukar kepada kod warna yang anda mahu. Rujuk kod warna di bawah

dashed - jenis garisan kotak. Samaada soliddashed ataudotted

990066 - warna garisan kotak. Tukar kepada kod warna yang anda mahu. Rujuk kod warna di bawah.

FF3399 - warna bayang-bayang kotak. Tukar kepada kod warna yang anda mahu. Rujuk kod warna di bawah.
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)



4) Dah selesai, klik save dan lihat hasilnya.

Selamat mencuba! :) 

Simple template - Letak border shadow pada blog

Assalamualaikum semua.

Trick ini hanya sesuai untuk pengguna template simple. Untuk trick kali ini, blog korang akan dikelilingi border bayang-bayang. Warna bayang-bayang pula boleh ditukar mengikut citarasa korang. Kalau nak cuba, ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod

.content-inner {

4) Dah jumpa? kemudian copy dan paste kod ini DI BAWAH kod.content-inner { yang korang jumpa tadi
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;

Contoh: 
 .content-inner {
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;

Nota:
6 - ketebalan shadow. Tukar ikut tebal yang korang mahu
000000  - warna bayang-bayang. korang boleh tukar kepada kod warna yang korang suka. Rujuk kod warna di bawah:
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)


5) Dah tukar nilai-nilai tersebut, klik preview. Kalau menjadi, klik save template

Selamat mencuba! :) 

Cara Backup Template Blog

Assalamualaikum semua.

Template blog yang terletak di bahagian Edit HTML adalah merupakan script Html yang memberi wajah kepada pattern/ rupa blog anda. Sebarang penambahan gadget atau sebarang trick blog kebiasaannya dilakukan/ diubahsuai di template (edit Html).

Oleh itu, sebelum melakukan sebarang pengubahsuian pada template blog anda, adalah penting untuk anda backup template terlebih dahulu supaya senang untuk backup jika berlaku sebarang kesilapan nanti. Untuk mengetahui bagaimana cara backup template, sila ikuti tutorial di bawah:

1) Sign in akaun blogger anda, seterusnya ikuti tuto bergambar di bawah:




Kemudian, akan muncul paparan seperti di bawah, klik ok :

Done! :) 

Border dan bayang-bayang pada sidebar title

Assalamualaikum semua.


Preview:

Caranya:

1) Sign in akaun blogger

2) Dashboard > Design > Edit HTML

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod  

h2 {

4) Kemudian copy dan paste kod di bawah SELEPAS / DI BAWAHkod h2 { tadi
* kod ini adalah untuk border bentuk segiempat. Kalau korang nak bentuk border yang lain, just pilih kat sini

background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

nota: FFECF5  - kod warna untuk warna background title sidebar korang
        000000 
kod warna untuk warna border title
        C0C0C0 
kod warna untuk warna bayang-bayang border
korang boleh pilih warna kat bawah ni:
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)
5) Klik preview

6) Kalau takde error dan menjadi, terus klik save template dan lihat hasilnya :)

Selamat mencuba! :) 



Border & bayang-bayang pada tajuk post

Assalamualaikum semua.

Preview:
Caranya:

1) Sign in akaun blogger 

2) Dashboard > Design > Edit HTML 

3) Dengan menggunakan ctrl + F (tekan serentak pada keyboard), cari kod untuk title post seperti berikut 

untuk pengguna template watermark, Picture Window dan Travel, cari kod:

h3.post-title {  

untuk pengguna template Ethereal dan Awesome Inc., cari kod:
h3.post-title, h4 { 

untuk pengguna template Simple, cari kod:
h3.post-title, .comments h4 {
4) Kemudian copy paste kod di bawah SELEPAS kod yang korang cari tadi
* kod ini adalah untuk border bentuk segiempat. Kalau korang nak bentuk border yang lain, pilih kat sini
background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

contoh rupa kod korang:
h3.post-title, .comments h4 {
background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

nota: FFECF5  - kod warna untuk warna background title post korang
        000000 - kod warna untuk warna border title
        C0C0C0 - kod warna untuk warna bayang-bayang border

korang boleh pilih warna kat bawah ni:
( untuk paparan lebih besar, klik di sini)


5) Klik preview

6) Kalau takde error dan menjadi, terus klik save template dan lihat hasilnya :)
Selamat mencuba! :)  Kalau menjadi komen ye!

Bentuk-bentuk border

Assalamualaikum semua.

Border ini boleh diletak sama ada pada title posttitle sidebar, comment box dan lain-lain. Di bawah disediakan bentuk border beserta dengan kodnya. Korang just copy kod-kod border di bawah untuk sebarang trick yang melibatkan border ini.


-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;

-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;


-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;



-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;



-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
Selamat Mencuba. Kalau menjadi, jangan lupa nak komen!

Tuesday, 4 June 2013

Tutorial : Letak Facebook Like Button Dalam Entri

Assalamualaikum semua.


اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Dan Selamat Petang
Contoh?
1.Click Here!
2.Pergi ke facebook/like
3.Isi detail yang diperlukan disitu
(1) Letak URL pages facebook
(2) Isi ikut korang
(3) Dah selesai semua tekan Get Code!

4.Bila ada pop-window, korang pilih IFRAME 
5.Copy semua code yang diberi

Macam mana nak letak dekat dalam entri? Contoh dalam entri giveaway?
1.Blogger Dashboard > Create New Post
2.Paste kan code tadi dibahagian HTML bukan Compose! 
3.Dah selesai? Korang boleh preview atau tekan compose semula untuk sambung membuat entri. Harap korang paham la ye. Kalau tak paham, paham-paham kan la :P

Nota Anis: Tolong creditkan tutorial ni ke NABILA MEDAN. Kalau tak faham, segeralah komen untuk tahu! 

Nak ajak join segmen yang anis anjurkan!

Assalamualaikum semua.

Haa! Nampak tak blog Anis ni. Lain daripada yang lain kan? Haa! Ni template dari nabeel.com cantik kan? anis suka. nice. Terima kasih ye nabeel.com. Ni anis nak kasitahu kepada semua blog yang blogwalking kat blog anis ni. 


Sebenarnya, anis ada buat 1 segmen di first blog! nak join? KLIK SINI Segmen 1 lagi KLIK SINI Kalau nak tahu, syarat-syarat yang anis buat simple sangat-sangat. Tak payah buat entry sebab anis ada sediakan coding. Hanya copy dan paste ke post di html dan publish. Mudah tak?


Kalau mudah, anis harap sangat ramai join. Terima kasih. ^_^



JOIN TAU! SYARATNYA MUDAH!

Wednesday, 29 May 2013

Segmen Topup Holidays

ASSALAMUALAIKUM.


KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^

HARAP ADA PELUANG UNTUK MENANG!

1st Mini Giveaway by Nina

ASSALAMUALAIKUM.


KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^


HARAP ADA PELUANG UNTUK MENANG!

Segmen Top Up by Siti Aisyah Khalil


ASSALAMUALAIKUM


KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^

HARAP ADA PELUANG UNTUK MENANG!

2nd Giveaway By Nor Quraishia

ASSALAMUALAIKUM.


KLIK BANNER UNTUK JOIN. ^_^

HARAP ADA PELUANG UNTUK MENANG!

Tutorial : Scroll Box For BlogList

Assalamualaikum. 

Hari ni anis nak share tutorial sroll box for bloglist. Tutorial ni kak lyssa yang buat. Please credit kat kak lyssa. www.lyssasecret.com



 

Jom ikut Step di bawah :

1. Log in > Design > Edit HTML  > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan carikan tajuk bloglist korang.. contoh macam Lyssa punya:

My Blog List 

3. Bila dah jumpa tajuk bloglist korang tu kan , cuba korang tengokk kod-kod di bawah tajuk yang korang carikan tuh . ada takk kod macam ni :
<div class='widget-content'> 

4. Ye ! Sudah jumpakan ? Bagus2! Now, gantikan kod di atas ini dengan kod ini:
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'> 


**Yang warna merah tu , bolehlah gantikan dengan size height korang ye.
5. Sudah kan ? Cuba PREVIEW dulu. kalau menjadi , SAVE terus ok ? ;p

=SELAMAT MENCUBA SEKALIAN !=

 Kalau ada apa-apa masalah boleh tnya anis. Ikut tutorial ni betul-betul. Kalau ada yang tak menjadi tu mungkin sebab tak ikut arahan betul-betul kot. Mohon credit tutorial ni kat kak lyssa k. Assalamualaikum. ^_^

Tutorial : Scroll Box Dalam Entry

Assalamualaikum. 

Hari ni anis nak share tutorial sroll box dalam entry. Tutorial ni kak lyssa yang buat. Please credit kat kak lyssa. www.lyssasecret.com


1. Log in > Dashbord > New Post

2. Copy kod ini :


<center>
<div style="background-image: url(&quot;http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png&quot;); border: 3px double #FF3399; height:150px; overflow: auto; width: 400px;">

Taip isi-isi dan ayat korang di sini ..

</div>

3. Paste di bahagian Edit Html dalam New Post tadi . Edit Html kat mana ? Tengok ni :
 


4. Ok . Bila dah paste , korang taip yang apa yang korang nak taip di "Taip isi dan ayat korang si sini"

5. Sekarang ni , korang tukar heidgt dan width mengikut citarasa korang . Yang Lyssa warkan merah tu .. Tukar ikut size korang suka okehh ?

6. Yang warna biru tu pula , kod warna border yang korang nak . Boleh TEKAN SINI untuk dapatkan kod warna tersebut . 

7. Sekarang korang tekan compose untuk lihat preview hasilnya . Contoh di bawah :



8 . Whoaaa . Kalau jadi , boleh lah korang tekan Publish Post . Dah siap :)
Macam mana ? Suka takkk . ekekek . Selamat Mencuba ^_^

Preview:

Assalamualaikum. Just preview je.. ^_^. Kalau ada apa-apa masalah boleh tnya anis. tutorial ni sesuai jugak untuk buat contest,ga,segmen/apa-apa je.... Ikut tutorial ni betul-betul. Kalau ada yang tak menjadi tu mungkin sebab tak ikut arahan betul-betul kot. Mohon credit tutorial ni kat kak lyssa k. Assalamualaikum. ^_^

Giveaway Simple-Simple by Mohd Zuhri

Assalamualaikum.


KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^

HADIAHNYA

Topup rm5x3 by Illi Maziah
Topup rm5x2 by Lobak merah jambu
2x keychain instagram felt by Eymasu
5x Ribbon brooch by Eyka DS
1x Brooch by Fatin Amalina Husna
button badge + sticker x1 and  bookmarks + sticker x2 
by EasyStep2Shop (a.k.a shida)

Tuesday, 28 May 2013

Contest: Header Saya

Assalamualaikum semua.



KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^

Header Anis:



HARAP ADA PELUANG UNTUK MENANG!


Monday, 27 May 2013

Mini Giveaway by Athirah Wardah

Assalamualaikum semua.



KLIK BANNER UNTUK JOIN ^_^

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2

Assalamualaikum.



Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.



First Giveaway by Ina and Ija

Assalamualaikum.


Tag:www.cikfie.com



3rd Annivesarry GA Blog by Emas Putih

As-Salam


22 MAY 2013 - 05 JUNE 2013


Assalamualaikum.

Assalamualaikum semua.

Ni ialah blog Anis yang ke dua untuk join segmen,contest,giveaway dan lain-lain. Anis tak nak bagi berat personal blog Anis. Harap korang semua follow anis.
 
Fully Design By Nabeel Fikree | All Copyright 2013 © Blog Join